Opintokeskus Sivis on järjestöjen oppilaitos
Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Järjestämme ja toteutamme koulutusta yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa. Toimintaamme ylläpitää Opintotoiminnan Keskusliitto ry ja toimintaa ohjaavia arvojamme ovat aktiivisen kansalaistoiminnan, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan edistäminen.
Opintokeskus Sivis järjestää ja toteuttaa yhdessä 81 jäsenjärjestönsä kanssa vuosittain yli 7 000 koulutusta eri puolilla Suomea. Koulutuksiin osallistuu yhteensä noin 130 000 osallistujaa joka vuosi.
Jäsenjärjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettujen koulutusten aiheet liittyvät tiiviisti järjestöjen toimintaan. Koulutuksissa perehdytään mm. kansalais- ja järjestötoimintaan, järjestökoulutuksen pedagogiikkaan, vapaaehtoistyöhön, kansanterveyden edistämiseen ja palo- ja pelastusalaan.
Toteutamme myös itse koulutuksia erityisesti jäsenjärjestöjemme työntekijöiden osaamisen lisäämiseksi. Koulutusten keskeisiä aiheita ovat järjestöjen koulutuksen kehittäminen, kouluttajataidot, järjestöosaamisen kehittäminen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen liittyvät teemat.
Kaikki Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävä jäsenjärjestöjen koulutus on osa Siviksen opetusohjelmaa. Opetusohjelmaan kuuluvat koulutukset suunnitellaan ja raportoidaan Sivisverkossa.
Tuemme jäsenjärjestöjemme koulutuksen ja toiminnan kehittämistä ylläpitämällä valtakunnallisia ja alueellisia verkostoja. Osallistumme aktiivisesti myös järjestötoiminnan ja vapaan sivistystyön alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisissä verkostoihin.
Kehitämme järjestökoulutustoimintaa yhdessä järjestöjen kanssa sekä teemme tutkimuksia ja selvityksiä. Osallistumme aktiivisesti vapaasta sivistystyöstä käytävään keskusteluun ja kehitystyöhön ja teemme järjestötyön ja -koulutuksen merkitystä näkyväksi koko yhteiskunnassa.
Opintokeskuksen toimintaa ohjaavat laki ja asetus vapaasta sivistystyöstä, Opintotoiminnan Keskusliiton säännöt, johtosääntö sekä strategia.
Toimintaamme valvovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Toimintaa ohjaavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen myöntämä vapaan sivistystyön rahoitus ja valtionosuusrahoituksen perusteena olevien opetustuntien jakamisperusteet.
SivisNYT
-
Järjestöjen osaamistarvekysely: strategiatyö ja ennakointi korostuvat
Tänä syksynä toteutetun Järjestöjen osaamistarvekyselyn tulokset heijastelevat järjestöjen toimintakentän äkillisiä muutoksia. Vastauksissa näkyy resurssien nopea väheneminen ja kaikessa toiminnassa mietitään kustannustehokkuutta. -
Kyselytutkimus: Vapaaehtoinen auttaa, vaikuttaa ja hyötyy
Mikä saa ihmiset osallistumaan vapaaehtoistoimintaan? Yli tuhannen vastaajan tutkimusaineiston pohjalta laadittu artikkeli valottaa vapaaehtoistoiminnan hyötyjä, vetovoimatekijöitä ja esteitä. -
Kouluttajaverkosto kokoaa järjestöjen kouluttajat yhteen
Opintokeskus Siviksen sekä järjestöjen kanssa yhteistyössä järjestettävä koulutus tavoittaa vuosittain yhteensä yli 135 000 henkilöä. Huikea koulutusmäärä ei onnistuisi ilman osaavia kouluttajia. Siviksen Kouluttajaverkosto tarjoaa järjestöjen kouluttajille mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja oppia yhdessä.
Ajankohtaisia koulutuksia
Koulutusten talous ja kuluselvitys / Kouluta Siviksen kanssa -infowebinaari
Tervetuloa webinaariin oppimaan Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävien koulutusten talouden suunnittelua ja raportointia! Siviksen kanssa…
Verkkokoulutuksen työkalut: Teams edistyneille
Videokokoukset ja yhteistyöskentelyn alustat tukevat koulutusta silloin, kun osallistujien ei ole mahdollista kohdata kasvokkain. Verkkokoulutuksen…
Yhdistystoiminnan verkkokurssien kehittämistapaaminen
Oletko järjestänyt koulutuksia Siviksen tuottamien verkkokurssien Yhdistyskehittäjä, Yhdistysviestijä, Vapaaehtoisjohtaja, Yhdistysvaikuttaja tai Verkkovertaisohjaaja avulla tai tutustunut niihin testikoulutuksissa? Oletko…
Koulutusmalli haltuun: Koulutusmalli tutuksi
Tule ottamaan selvää, mikä opintopisteytetty koulutusmalli on ja sopisiko se järjestösi käyttöön! Opintopisteytetty koulutusmalli…
Koulutussuunnittelijan tehopaketti
Tule työstämään omaa koulutustasi yhdessä muiden kanssa! Tuottaako koulutuksesi järjestösi tarvitsemaa osaamista? Syntyykö valitsemillasi…
Koulutusmalli haltuun: Koulutusmalli käyttöön
Miten järjestö voi suunnitella opintopisteytetyn koulutusmallin ja toteuttaa koulutuksen sen pohjalta? Kuinka koulutuksen suunnittelu…
Kouluta Yhdistystoiminnan verkkokursseilla
Toimitko työssäsi vapaaehtoisten ja yhdistystoimijoiden kouluttajana? Kehitätkö uusia koulutuksia ja suunnittelet toteutuksia? Tervetuloa Yhdistystoiminnan…
Koulutusmalli haltuun: Koulutusmalli ja arviointi
Kuinka toteuttaa arviointi osaamisperusteisesti suunnitellussa koulutuksessa? Entä mitä kouluttajan olisi hyvä ottaa huomioon arvioinnin…