Opintokeskus Sivis on järjestöjen oppilaitos
Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Järjestämme ja toteutamme koulutusta yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa. Toimintaamme ylläpitää Opintotoiminnan Keskusliitto ry ja toimintaa ohjaavia arvojamme ovat aktiivisen kansalaistoiminnan, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan edistäminen.
Opintokeskus Sivis järjestää ja toteuttaa yhdessä 81 jäsenjärjestönsä kanssa vuosittain yli 7 000 koulutusta eri puolilla Suomea. Koulutuksiin osallistuu yhteensä noin 130 000 osallistujaa joka vuosi.
Jäsenjärjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettujen koulutusten aiheet liittyvät tiiviisti järjestöjen toimintaan. Koulutuksissa perehdytään mm. kansalais- ja järjestötoimintaan, järjestökoulutuksen pedagogiikkaan, vapaaehtoistyöhön, kansanterveyden edistämiseen ja palo- ja pelastusalaan.
Toteutamme myös itse koulutuksia erityisesti jäsenjärjestöjemme työntekijöiden osaamisen lisäämiseksi. Koulutusten keskeisiä aiheita ovat järjestöjen koulutuksen kehittäminen, kouluttajataidot, järjestöosaamisen kehittäminen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen liittyvät teemat.
Kaikki Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävä jäsenjärjestöjen koulutus on osa Siviksen opetusohjelmaa. Opetusohjelmaan kuuluvat koulutukset suunnitellaan ja raportoidaan Sivisverkossa.
Tuemme jäsenjärjestöjemme koulutuksen ja toiminnan kehittämistä ylläpitämällä valtakunnallisia ja alueellisia verkostoja. Osallistumme aktiivisesti myös järjestötoiminnan ja vapaan sivistystyön alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisissä verkostoihin.
Kehitämme järjestökoulutustoimintaa yhdessä järjestöjen kanssa sekä teemme tutkimuksia ja selvityksiä. Osallistumme aktiivisesti vapaasta sivistystyöstä käytävään keskusteluun ja kehitystyöhön ja teemme järjestötyön ja -koulutuksen merkitystä näkyväksi koko yhteiskunnassa.
Opintokeskuksen toimintaa ohjaavat laki ja asetus vapaasta sivistystyöstä, Opintotoiminnan Keskusliiton säännöt, johtosääntö sekä strategia.
Toimintaamme valvovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Toimintaa ohjaavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen myöntämä vapaan sivistystyön rahoitus ja valtionosuusrahoituksen perusteena olevien opetustuntien jakamisperusteet.
SivisNYT
-
Kyselytutkimus: Suomalaiset luottavat järjestöihin vapaaehtoistoiminnan järjestäjinä
Suomalaisista lähes puolet on osallistunut vapaaehtoistoimintaan viimeksi kuluneen vuoden aikana, selviää Kansalaisareenan, Opintokeskus Siviksen ja Kirkkohallituksen Taloustutkimuksella teettämästä Vapaaehtoistoiminta Suomessa -tutkimuksesta. Järjestöjen, yhdistysten ja seurojen roolia vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä pidetään tärkeänä. -
Järjestöjen koulutukset ja ohjatut harrastukset lisäävät lasten ja nuorten hyvinvointia
Opintokeskus Sivis järjestää yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa koulutuksia nuorille ja nuorten kanssa toimiville aikuisille. Vuonna 2023 lasten ja nuorten hyvinvointia ja monipuolista osaamista edistävissä koulutuksissa on ollut mukana jo noin 5 000 osallistujaa. -
Millaiselta järjestökoulutus näyttää tulevaisuudessa?
Järjestöjen osaamistarvekyselyissä on kymmenen vuoden ajan seurattu järjestöjen osaamistarpeita sekä järjestöjen näkemyksiä koulutuksen ja oppimisen tulevaisuudesta. Miten käsitykset ovat ajan kuluessa muuttuneet ja millaisia trendejä on näkyvissä?
Ajankohtaisia koulutuksia
Yhdistystoiminnan verkkokurssit käyttöön
Se on niin helppoa! Tule tutustumaan Yhdistystoiminnan verkkokurssien käyttöönottoon, sen jälkeen kerää osallistujat ja…
Kaikkien-malli kouluttajan työkaluna
Koulutatko tai toimitko ryhmän ohjaajana? Tule oppimaan, kuinka hyödynnät Kaikkien-mallia omassa koulutuksessasi. Kaikkien-malli auttaa…
Kouluta Siviksen kanssa -infowebinaari
Päivitimme Siviksen koulutuslinjauksen vuoden 2024 alussa. Tule tutustumaan yhdessä uuteen koulutuslinjaukseen Siviksen asiantuntijoiden kanssa!…
Kestävän elämän aakkoset järjestöille
Onko yhdistyksesi tai järjestösi kiinnostunut keinoista edistää sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestävää elämää toiminnassaan?…
Verkkokoulutuksen työkalut: Teamsin perusteet
Miten aktivoida osallistujia, jos emme kohtaa toisiamme kasvotusten verkkokoulutuksessa? Onko Teams jo tuttu? Ota…
Vapaaehtoistoiminnan hyödyt ja esteet
Vapaaehtoistoiminta tuottaa paljon hyötyä kaikille, jotka siitä pääsevät osalliseksi! Osallistumiselle on kuitenkin myös esteitä.…
Koulutusmalli ja arviointi
Kuinka toteuttaa arviointi osaamisperusteisesti suunnitellussa koulutuksessa? Entä mitä kouluttajan olisi hyvä ottaa huomioon arviointia…
Sivisverkko tutuksi / Kouluta Siviksen kanssa -infowebinaari
Tervetuloa webinaariin oppimaan Sivisverkon peruskäyttöä! Sivisverkko on verkkopalvelu, jossa Siviksen jäsenjärjestöjen koulutuksen toteuttajat suunnittelevat…