Mallinnetut koulutukset
Siviksen kanssa yhdessä mallinnetut koulutukset auttavat järjestöä toteuttamaan helpommin koulutuksia Siviksen opetusohjelmassa. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöjen koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen tueksi kevyesti käyttöönotettavia koulutuspohjia ja opintopisteytettyjä koulutusmalleja.
Koulutuspohjassa rakennetaan järjestön käyttöön laadukas suunnitelmapohja usein toistuville koulutuksille, joiden halutaan pysyvän muuttumattomina. Koulutuspohjissa määritellään koulutuksen osaamistavoitteet ja niiden saavuttamista tukeva sisältö. Osallistuja saa koulutuspohjan avulla toteutetusta koulutuksesta todistuksen.
Opintopisteytetyssä koulutusmallissa lasketaan koulutuspohjan tietojen lisäksi osallistujan työmäärä ja määritellään arvioinnin toteuttaminen. Opintopisteytetystä koulutuksesta osallistuja saa todistuksen lisäksi suoritusmerkinnän Oma opintopolku -palveluun.
Mitä mallinnetut koulutukset ovat?
Koulutuspohja
- Osaamistavoitteet ja sisältö ovat samat toteuttajasta riippumatta.
- Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus.
- Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa Siviverkon koulutusmallityökalua hyödyntäen.
Opintopisteytetty koulutusmalli
- Osaamistavoitteet ja sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta riippumatta.
- Koulutus on opintopisteytetty.
- Koulutukselle määritellään arviointikriteerit ja koulutuksessa syntynyt osaaminen arvioidaan.
- Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus ja merkintä opintorekisteriin. Osallistujan suostumuksen jälkeen suoritustiedot näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa.
- Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa koulutusmallityökalua hyödyntäen.
Uusi opintopisteytettyjä koulutusmalleja julkaistaan neljä kertaa vuodessa: helmikuun lopussa, kesäkuun puolivälissä, syyskuun lopussa ja joulukuun puolivälissä.
Vuoden 2025 julkaisuaikataulu
- Pe 28.2. ‒ mallien lähetys Sivikselle viimeistään ti 28.1.
- Ma 16.6. ‒ mallien lähetys Sivikselle viimeistään to 15.5.
- Ti 30.9. ‒ mallien lähetys Sivikselle viimeistään pe 29.8.
- Ma 15.12. ‒ mallien lähetys Sivikselle viimeistään pe 14.11.
Millaista koulutusta kannattaa mallintaa?
Mikäli järjestössäsi pohditaan, olisiko Siviksen opetusohjelmassa toteutettavista koulutuksista joku tai jotkut hyvä mallintaa, kannattaa olla yhteydessä Sivikseen. Mallinnamme koulutuksia vain opetusohjelmassamme toteutettavista koulutuksista.
Koulutuspohjan edellytykset
- Koulutuksen tulee olla vapaan sivistystyön koulutusta.
- Koulutus tukee järjestön perustehtävää ja sitä järjestetään toistuvasti.
- Koulutus suunnitellaan osaamisperustaisesti Siviksen kanssa ja sillä on osaamistavoitteet.
Opintopisteytetyn koulutusmallin tulee lisäksi täyttää seuraavat tavoitteet:
- Koulutus on vähintään yhden opintopisteen laajuinen.
- Koulutukselle määritellään osaamisen arviointi.
- Koulutuksen tulee olla vapaan sivistystyön koulutusta.
- Koulutuksesta saa sellaista osaamista, jota voidaan tehdä näkyväksi ja hyödyntää esimerkiksi opiskelussa tai työelämässä.
Koulutuksen kuormittavuutta ja pisteytystä voi arvioida opintokeskusten mitoituslaskurin avulla.
Opintopisteytetty koulutusmalli ja Oma Opintopolku
Opetushallituksen ylläpitämä Koski-tietovaranto sisältää opiskelijan suoritustietoja ja opiskeluoikeuksia erilaisista tutkinnoista ja koulutuksista. Koski-tietovarantoon viedyt suoritukset näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa.
Huolehdimme, että järjestöjen kanssa työstettävät opintopisteytetyt koulutusmallit ovat Koski-kelpoisia. Valmiin opintopisteytetyn koulutusmallin pohjalta toteutettavan koulutuksen osallistuja voi halutessaan antaa suostumuksensa koulutuksen suoritustietojen viemisestä Koski-rekisteriin. Rekisteriin viedään ainoastaan hyväksytyt suoritukset. Osallistujan kannalta suostumus tarkoittaa sitä, että osallistuja voi nähdä oman koulutuksen suoritusmerkinnän Oma Opintopolku -palveluun kirjautumalla.
ePerusteet
Opintopisteytettyjen koulutusmallien tiedot viedään Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun osaksi Siviksen opetussuunnitelmaa. EPerusteet-palvelusta löytyvät opetussuunnitelmien, tutkintojen ja koulutusten tiedot. Perusteissa kuvataan koulutuksen nimen ja laajuuden lisäksi tarkemmin koulutuksen osaamistavoitteet, keskeiset sisällöt sekä arviointi.
Opiskelijan Omassa opintopolussa näkyvästä suoritusmerkinnästä löytyy linkki kyseisen koulutuksen tietoihin ePerusteet-palvelussa. Tällöin esimerkiksi aiempien koulutusten hyväksilukua mietittäessä oppilaitoksen edustaja voi tutustua tarkemmin koulutuksen tietoihin.
Katso ja lue lisää!
Koulutusmalli haltuun
Koulutusmalli haltuun -webinaarisarjassa perehdytään opintopisteytettyyn koulutusmalliin ja sen hyödyntämiseen Siviksen jäsenjärjestöjen koulutuksissa.
- Koulutuksen kehittäminen
- Koulutussuunnittelu
- Yhdistystoiminta
Lisää laatua koulutukseen
Tarvitsetko tukea ja esimerkkejä osaamistavoitteiden muotoiluun, koulutussisältöjen määrittelyyn ja rajaamiseen sekä opintojen kuormittavuuden laskemiseen koulutuksen suunnittelijalle? Tämä opas auttaa!
- Arviointi
- Järjestökoulutus
- Koulutussuunnittelu
Kestävän koulutuksen tarkistuslistat
Kestävän koulutuksen tarkistuslistat toimivat tukityökaluna järjestökoulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, kun tavoitteena on edistää osallistujien kestävyystietoisuuden syvenemistä.
- Järjestökoulutus
- Kestävä järjestö
Tutustu työkalupakkeihin
Kouluttajan työkalupakki
Kaipaatko työkaluja kouluttajan työhön? Kouluttajan työkalupakkiin on koottu materiaaleja kouluttajan työn tueksi. Ota työkalut ja materiaalit käyttöön!
Koulutuksen suunnittelijan työkalupakki
Tarvitsetko työkaluja koulutuksen suunnitteluun? Koulutuksen suunnittelijan työkalupakista löydät materiaaleja suunnittelutyön tueksi. Tutustu ja hyödynnä!
Järjestökehittäjän työkalupakki
Etsitkö työkaluja järjestön kehittämistyöhön? Järjestökehittäjän työkalupakista saat materiaaleja järjestökehittämisen tueksi. Tutustu ja ota käyttöön!
SivisNYT
-
Alkusyksyn koulutustärpit – varaa paikkasi nyt!
Haluatko kehittyä järjestökouluttajana ja koulutussuunnittelijana? Kiinnostavatko kätevät Yhdistystoiminnan verkkokurssit? Mietityttääkö tekoälyn hyödyntäminen järjestötoiminnassa? Tutustu Siviksen alkusyksyn koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan! -
Yhteistyöstä ja verkostoista voimaa muutokseen
”Muutosten keskellä verkostojen merkitys kasvaa. Kevään jäsentyytyväisyyskyselymme perusteella aika on otollinen myös uusille yhteistyön avauksille”, toteaa Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtaja ja rehtori Marita Salo. -
Kokouskäytännöt.fi auttaa toimivan kokouksen järjestämisessä
Suosittu Kokouskäytännöt.fi on uudistunut. Sivustolta on nyt entistä helpompi löytää tukea sekä lähi-, etä- että hybridikokousten toteuttamiseen.
Koulutukset NYT
Intoa arviointiin!
Miten onnistuimme? Missä olemme hyviä ja mitä kannattaisi kehittää? Entä miten nostaa toiminnan yhteiskunnalliset…
Kouluta Yhdistystoiminnan verkkokursseilla
Toimitko työssäsi vapaaehtoisten ja yhdistystoimijoiden kouluttajana? Kehitätkö uusia koulutuksia ja suunnittelet toteutuksia? Tervetuloa Yhdistystoiminnan…
Vapaaehtoisjohtaja
Vapaaehtoisjohtaja-koulutuksessa käsitellään vapaaehtoisten ohjaamista ja tukemista ja sen tavoitteena on oman johtamisosaamisen vahvistaminen. Koulutus…
Koulutussuunnittelijan tehopaketti
Tule työstämään omaa koulutustasi yhdessä muiden kanssa! Tuottaako koulutuksesi järjestölle keskeistä osaamista? Syntyykö valitsemillasi…