Tulevaisuuden ennakointi

Toimintaympäristön kiihtyvät muutokset haastavat järjestöt pohtimaan tulevaisuuttaan. Tarjoamme tutkittua tietoa, työkaluja ja palveluita järjestöjen tulevaisuusajattelun ja ennakointitaitojen kehittämiseen.

Mitä ovat tulevaisuustaidot? 

Tulevaisuustaidot yhdistävät tulevaisuuden hahmottamiskykyä, käytännön ennakointia sekä toiminnan kehittämistä tulevaisuustietoa hyödyntämällä. Opintokeskus Sivis on erityisesti keskittynyt järjestöjen kykyyn ymmärtää tulevaisuuden osaamistarpeita ja kehittää yhteistä osaamistaan selvitäkseen tulevaisuudessa. 

Tuemme järjestöjen tulevaisuustaitoja

 • Järjestämme vuosittain koulutuksia. Syyskaudella tarjolla on Tulevaisuuden aakkoset järjestöille -webinaari. Keväisin järjestämme aiheesta syventävää koulutusta. Lisäksi toteutamme yksittäisiä tulevaisuusaiheisia webinaareja ja muita tilaisuuksia. 
 • Sivis toteuttaa kahden vuoden välein järjestöjen osaamistarvekyselyn. Järjestöt ja yhdistykset voivat hyödyntää sen tuloksia erityisesti koulutuksen ja osaamisen kehittämisen suunnittelussa. Tutustu vuoden 2022 osaamistarvekyselyyn.
 • Tarjoamme työkaluja tulevaisuusajattelun ja käytännön ennakoinnin tueksi. Järjestöjen ennakointityökalu on järjestön tai yhdistyksen sidosryhmien kuuntelemiseen perustuva kokonaisuus, jonka avulla järjestö ensin määrittelee sidosryhmänsä, kerää tulevaisuustietoa helpolla tavalla kunkin ryhmän näkökulmasta ja lopuksi analysoi saamaansa tietoa ja hyödyntää sitä suunnittelussa. Työkalusta on tarjolla kevyempi versio vapaaehtoisille ja pienille yhdistyksille. 
 • Toteutamme koulutuksen ja järjestöjen tulevaisuuteen liittyviä hankkeita ja projekteja. Teemme tulevaisuustyötä yhdessä jäsenjärjestöjemme ja muiden toimijoiden kanssa. 

  Lue lisää – SivisNYT

  Tutustu työkaluihin

  • Neljä henkilöä katsoo yhdessä tietokoneen näyttöä pöydän ääressä.

   Järjestöjen ennakointityökalu

   Järjestöjen ennakointityökalu on järjestön tai yhdistyksen sidosryhmien kuuntelemiseen perustuva kokonaisuus, jonka avulla järjestö ensin määrittelee sidosryhmänsä, kerää tulevaisuustietoa helpolla tavalla kunkin ryhmän näkökulmasta ja lopuksi analysoi saamaansa tietoa ja hyödyntää sitä suunnittelussa.

   • Ennakointi
   • Järjestökehittäminen
   • Kestävä järjestö
  • Kolme henkilöä tekee töitä yhdessä pöydän ääressä.

   Ennakointityökalu vapaaehtoiselle

   Vapaaehtoisen ennakointityökalu on kevennetty versio järjestöjen ennakointityökalusta. Se sisältää tehtäviä, joiden avulla vapaaehtoinen voi hankkia erilaista tietoa oman järjestönsä sidosryhmistä ja pohtia, mitä omassa vapaaehtoistoiminnassa tai yhdistyksessä saattaa tulevaisuudessa tapahtua.

   • Ennakointi
   • Järjestökehittäminen
   • Kestävä järjestö

  Järjestökehittäjän työkalupakki

  Etsitkö työkaluja järjestön kehittämistyöhön? Järjestökehittäjän työkalupakista saat materiaaleja järjestökehittämisen tueksi. Tutustu ja ota käyttöön!

  Koulutuksen suunnittelijan työkalupakki

  Tarvitsetko työkaluja koulutuksen suunnitteluun? Koulutuksen suunnittelijan työkalupakista löydät materiaaleja suunnittelutyön tueksi. Tutustu ja hyödynnä!

  Kouluttajan työkalupakki

  Kaipaatko työkaluja kouluttajan työhön? Kouluttajan työkalupakkiin on koottu materiaaleja kouluttajan työn tueksi. Ota työkalut ja materiaalit käyttöön!