Mallinnetut koulutukset
Siviksen kanssa yhdessä mallinnetut koulutukset auttavat järjestöä toteuttamaan helpommin koulutuksia Siviksen opetusohjelmassa. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöjen koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen tueksi kevyesti käyttöönotettavia koulutuspohjia ja opintopisteytettyjä koulutusmalleja.
Koulutuspohjassa rakennetaan järjestön käyttöön laadukas suunnitelmapohja usein toistuville koulutuksille, joiden halutaan pysyvän muuttumattomina. Koulutuspohjissa määritellään koulutuksen osaamistavoitteet ja niiden saavuttamista tukeva sisältö. Osallistuja saa koulutuspohjan avulla toteutetusta koulutuksesta todistuksen.
Opintopisteytetyssä koulutusmallissa lasketaan koulutuspohjan tietojen lisäksi osallistujan työmäärä ja määritellään arvioinnin toteuttaminen. Opintopisteytetystä koulutuksesta osallistuja saa todistuksen lisäksi suoritusmerkinnän Oma opintopolku -palveluun.
Mitä mallinnetut koulutukset ovat?
Koulutuspohja
- Osaamistavoitteet ja sisältö ovat samat toteuttajasta riippumatta.
- Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus.
- Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa Siviverkon koulutusmallityökalua hyödyntäen.
Opintopisteytetty koulutusmalli
- Osaamistavoitteet ja sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta riippumatta.
- Koulutus on opintopisteytetty.
- Koulutukselle määritellään arviointikriteerit ja koulutuksessa syntynyt osaaminen arvioidaan.
- Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus ja merkintä opintorekisteriin. Osallistujan suostumuksen jälkeen suoritustiedot näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa.
- Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa koulutusmallityökalua hyödyntäen.
Millaista koulutusta kannattaa mallintaa?
Mikäli järjestössäsi pohditaan, olisiko Siviksen opetusohjelmassa toteutettavista koulutuksista joku tai jotkut hyvä mallintaa, kannattaa olla yhteydessä Sivikseen. Mallinnamme koulutuksia vain opetusohjelmassamme toteutettavista koulutuksista.
Koulutuspohjan edellytykset
- Koulutuksen tulee olla vapaan sivistystyön koulutusta.
- Koulutus tukee järjestön perustehtävää ja sitä järjestetään toistuvasti.
- Koulutus suunnitellaan osaamisperustaisesti Siviksen kanssa ja sillä on osaamistavoitteet.
Opintopisteytetyn koulutusmallin tulee lisäksi täyttää seuraavat tavoitteet:
- Koulutus on vähintään yhden opintopisteen laajuinen.
- Koulutukselle määritellään osaamisen arviointi.
- Koulutuksen tulee olla vapaan sivistystyön koulutusta.
- Koulutuksesta saa sellaista osaamista, jota voidaan tehdä näkyväksi ja hyödyntää esimerkiksi opiskelussa tai työelämässä.
Koulutuksen kuormittavuutta ja pisteytystä voi arvioida opintokeskusten mitoituslaskurin avulla.
Autamme mielellämme jäsenjärjestöjämme koulutuspohjien ja opintopisteytettyjen koulutusmallien suunnittelussa. Jos haluat suunnitella järjestöllesi koulutusmalleja, ota yhteyttä asiantuntijoihimme sähköpostilla: koulutusmallit@opintokeskussivis.fi.
Opintopisteytetty koulutusmalli ja Oma Opintopolku
Opetushallituksen ylläpitämä Koski-tietovaranto sisältää opiskelijan suoritustietoja ja opiskeluoikeuksia erilaisista tutkinnoista ja koulutuksista. Koski-tietovarantoon viedyt suoritukset näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku-palvelussa.
Huolehdimme, että järjestöjen kanssa työstettävät opintopisteytetyt koulutusmallit ovat Koski-kelpoisia. Valmiin opintopisteyteytetyn koulutusmallin pohjalta toteutettavan koulutuksen osallistuja voi halutessaan antaa suostumuksensa koulutuksen suoritustietojen viemisestä Koski-rekisteriin. Rekisteriin viedään ainoastaan hyväksytyt suoritukset. Osallistujan kannalta suostumus tarkoittaa sitä, että osallistuja voi nähdä oman koulutuksen suoritusmerkinnän Oma Opintopolku -palveluun kirjautumalla.
ePerusteet
Opintopisteytettyjen koulutusmallien tiedot viedään Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun osaksi Siviksen opetussuunnitelmaa. EPerusteet-palvelusta löytyvät opetussuunnitelmien, tutkintojen ja koulutusten tiedot. Perusteissa kuvataan koulutuksen nimen ja laajuuden lisäksi tarkemmin koulutuksen osaamistavoitteet, keskeiset sisällöt sekä arviointi.
Opiskelijan Omassa opintopolussa näkyvästä suoritusmerkinnästä löytyy linkki kyseisen koulutuksen tietoihin ePerusteet-palvelussa. Tällöin esimerkiksi aiempien koulutusten hyväksilukua mietittäessä oppilaitoksen edustaja voi tutustua tarkemmin koulutuksen tietoihin.
Tutustu Siviksen opetussuunnitelmaan:
SivisNYT
-
Järjestöjen osaamistarvekysely: strategiatyö ja ennakointi korostuvat
Tänä syksynä toteutetun Järjestöjen osaamistarvekyselyn tulokset heijastelevat järjestöjen toimintakentän äkillisiä muutoksia. Vastauksissa näkyy resurssien nopea väheneminen ja kaikessa toiminnassa mietitään kustannustehokkuutta. -
Alkuvuoden koulutustärpit – varaa paikkasi!
Haluaisitko kehittyä järjestökouluttajana, oppia uutta Yhdistystoiminnan verkkokursseista tai kuulla lisää kätevistä koulutusmalleista? Siviksen alkuvuoden koulutukset on nyt julkaistu. Tutustu koulutuksiin ja ilmoittaudu mukaan! -
JHO-koulutus tuo osaamista järjestön hallitustyöskentelyyn
Järjestön hallitusosaaja -koulutuksessa hiotaan hallitustyöskentelyssä tarvittavia taitoja. Koulutus soveltuu niin uusille, vanhoille kuin tulevillekin hallituksen jäsenille. JHO-koulutuksia järjestetään säännöllisin välein sekä suomeksi että ruotsiksi.