Ensimmäisessä artikkelissa perehdytään järjestöjen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytäntöihin nyt ja tulevaisuudessa.
Opintokeskus Sivis toteutti kyselyn järjestöjen osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöistä keväällä 2024. Kyselyn teki korkeakouluharjoittelua Siviksessä suorittanut kasvatuspsykologian opiskelija Fanny Valtanen Oulun yliopistosta.
Kyselyn pohjana käytettiin vuonna 2020 nuorisojärjestöille samasta aiheesta tehtyä kyselyä. Tavoitteena oli saada tietoa, miten järjestöissä ollaan etenemässä osaamisen tunnustamisen asioissa.
Vastauksia kyselyyn saatiin 57 eri järjestöstä. Vastaajien joukoissa oli paljon samoja järjestöjä kuin aiemmassa kyselyssä. Lisäksi tavoitettiin uusia vastaajia harrastejärjestöistä sekä poliittisista nuorisojärjestöistä. Suurimpana vastaajaryhmänä kyselyssä olivat sosiaali- ja terveysalan järjestöjen edustajat.
Toisessa artikkelissa selvitetään järjestöjen kokemuksia osaamismerkkien käytöstä.
Mitä hyötyä on osaamismerkeistä? oli kysymys, joka toistui kaikkein useimmin luennoilla, työpajoissa ja muissa kohtaamisissa Kentaurin asiantuntijoiden ja järjestötoimijoiden kesken. Tämän kysymyksen vuoksi Osaamiskeskus Kentaurin ja Opintokeskus Siviksen asiantuntija Sanna Saarimaa alkoi selvittää osaamismerkkejä vastaanottaneiden ja merkkejä itselleen hyödyllisellä tavalla käyttäneiden järjestöaktiivien kokemuksia keväällä 2022.
Selvityksen näkökulmaksi nousi organisaatioiden eli kansalaisjärjestöjen, havaitsemat osaamismerkkityön edut ja haasteet.
Vastauksiin haastateltiin seitsemää järjestön ja yhtä säätiön edustajaa. Haastattelua
pyydettiin järjestöiltä, joiden osaamismerkkien käyttö oli tiedossa aiempien selvitysten pohjalta. Lisäksi haastattelukriteerinä oli, että järjestöllä on nuorille jaettavia osaamismerkkejä.
