Osaamismerkit nuorille vapaaehtoisille

Osaamismerkkisarja on tarkoitettu erityisesti nuorisotyötä tekeville järjestöille ja niiden nuorille vapaaehtoisille, joiden osaaminen ansaitsee tunnustuksen vaikka kokemusta ei olisikaan vielä karttunut kovin pitkältä ajalta. Tavoitteena on, että kynnys merkkien myöntämiseen on matala. 

Sarja sisältää seitsemän osaamismerkkiä, jotka ovat Tukihenkilö, Ohjaaja, Myyjä, Viestijä, Vertaistukija, Tapahtumatoimija ja Kouluttaja.  

Jokainen merkki sisältää vapaaehtoistehtävän ja osaamisten kuvaukset yleisellä tasolla. Nuori vapaaehtoinen hakee merkkiä hakemuslomakkeella, johon hän kertoo tarkemmin osaamisestaan. Hakemus näkyy valmiin merkin liitteenä. Merkkihakemukseen voi halutessaan lisätä muitakin liitteitä kertomaan osaamisesta.

Järjestöillä on valittavissaan kaksi tapaa käyttää osaamismerkkejä: 

  1. Järjestö voi myöntää ja hallinnoida osaamismerkkejä itse omalla, maksullisella Open Badge Factory -tilillään. Sivis jakaa osaamismerkkisarjan järjestölle pyydettäessä. 
  1. Järjestö voi ohjata ja tukea nuoria vapaaehtoisiaan hakemaan osaamismerkkejä Sivikseltä. Tällöin järjestö ei itse tarvitse tiliä Open Badge Factoryyn. 

Osaamismerkki toimii tunnustuksena ja kiitoksena tehdystä vapaaehtoistyöstä. Osaamismerkkiin voi koota yhden linkin taakse ison määrän yksilön osaamista esittelevää tietoa. Merkin avulla on nuoren helppoa kertoa omasta osaamisestaan esimerkiksi kesätyötä hakiessaan tai opintojensa yhteydessä hakiessaan hyväksilukua aikaisemmin hankituille tiedoilleen ja taidoilleen. 

Kirjoittaja: Eeva Jeronen

Julkaisija: Opintokeskus Sivis, Osaamiskeskus Kentauri

Julkaisuvuosi: 2024